Tratarea apei este un serviciu ce ofera beneficii pe termen mediu dar mai ales lung. Impactul este pozitiv asupra intregului sistem si contribuie in principal la cresterea duratei de exploatare a echipamentelor in conditii de siguranta si randament maxim. Cu toate astea un numar foarte mic de proprietari sau beneficiari aleg sa aiba o instalatie curata iar efectele negative nu se lasa asteptate. Din pacate acest inamic invizibil lucreaza in mod natural, iar efectele sale sunt vizibile numai pentru o privire avizata sau in momentul in care apar avarii serioase: cazane sparte, tevi sparte sau mancate de rugina, schimbatoare de caldura colmatate, turnuri de racire sau chillere de asemenea sparte, pompe gripate etc.

Cel mai dificil este sa identificam simptomele unui sistem in interiorul caruia apa nu este tratata. Aceste simptome sunt:scaderea debitului de agent termic circulat si fortare a pompelor de circulatie ceea ce va genera un numar mare de opriri si porniri ale echipamentelor sau un numar de ore de functionare crescut pentru a compensa deficitul de debit. Pe cale de consecinta, toate echipamentele: cazanele, arzatoarele, pompele etc. sunt expuse la factori de stres suplimentari si prin urmare scade durata de viata intr-o masura corespunzatoare. Pentru echipamentele in garantie netratarea apei duce automt la pierderea garantiei. In plus asa cum este de asteptat sunt generate costuri suplimentare semnificative dar mai ales discomfortul chiriasilor din cladire.

Pentru sistemele ce nu au fost tratate in prealabil iar acest serviciu incepe ulterior, in prima perioada nu se observa schimbari majore. Acestea incep sa apara treptat pe masura ce sistemul se curata si se stabilizeaza. Cu exceptia spalarilor chimice, procedura nerecomandata decat in cazuri foarte grave si cu depuneri semnificative, sistemul trebuie curatat treptat prin diverse metode cat mai putin invazive.

Constientizarea importantei acestui serviciu dar mai ales a efectelor sale pe termen lung este primul pas in asigurarea duratei de viata a echipamentelor in particular si a instalatiei in general.

Sumarizand, prin tratarea apei obtineti:
–          Cresterea duratei de exploatare a echipamentelor
–          Cresterea duratei de exploatare a instalatiei prin incetinirea procesului de coroziune
–          Randamentul echipamentelor de incalzire/ racire creste datorita lipsei depunerilor
–          Scaderea consumului de energie electrica si de gaze naturale si mentinerea eficientei energetice
–          Scaderea costului de exploatare si in consecinta
–          Minimizarea riscul de avarii sau accidente