Tratarea apei poate fi descrisa ca un set de masuri ce previn problemele cauzate de apa netratata ce se afla in instalatia HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning ).
Apa netratata in contact cu cazanele, schimbatoarele de caldura, turnurile de racire si chillere dumneavoasta, in functie de calitatea aceasteia poate provoca intr-un timp relativ scurt depuneri si/sau coroziuni ce reduc randamentul de functionare cu pana la 10 %.
tratareapa

 

Depunerile pot fi de mai multe feluri: carbonat de calciu (CaCO3), magnetita (Fe3O4), sulfat de calciu (CaSO4) si dioxid de siliciu (SiO2)
In prezenta oxigenului are loc procesul de coroziune (oxidare) care duce la acumularea de oxid de fier sub forma de namol sau crusta solida, pe suprafetele inferioare ale echipamentelor dar si pe traseul de tevi.
tatareaapei

 

 

Aceste depuneri implicit genereaza cresteri in consumul de energie ce se traduc in bani pierduti. Consecinta majora este scurtarea duratei de viata a intregii instalatii si cel mai grav pot genera avarii ale sistemului, compromitand utilajele (baterii de condensare, cazane, schimbatoare de caldura,…).
Pentru a preintampina aceste efecte apa trebuie monitorizata prin analize chimice si tratata periodic corespunzator cu inhibitori de catre firme specializate.

 

Avantajele tratarii apei